HR
EN

NAJAVA: Fortress ReInvented

INOVATIVNI PRISTUP I DIGITALNI SADRŽAJI NA POVIJESNIM TVRĐAVAMA

Remek-djelo digitalne tennologije - povijest ispričana u 3D mappingu.

Doživite 1000 godina poraza i pobjeda u samom srcu tvrđave - podzemnim cisternama iz 15. stoljeća.

 

Sadržaj u cisternama bit će dostupan posjetiteljima početkom 2020. godine.

 

Dvije podzemne cisterne za vodu koje datiraju iz 15. stoljeća dugo su bile skrivene u utrobi tvrđave sv. Mihovila, a danas oživljavaju nastanak grada i prikazuju njegovu bogatu povijest.

Audiovizualno remek-djelo koristi najsuvremeniju tehničku opremu potrebnu za projiciranje sadržaja na zidove cisterne.

Potpuni dojam virtualnog prostora dat će slikovna i zvučna kulisa od 34 projektora i 16 zvučnika.

 

 

 

TVRĐAVA I GRAD, GRAD I TVRĐAVA

Jedna od cisterni vodi vas u središte svevremenske borbe između dobra i zla, koja je u kršćanskoj tradiciji predstavljena pobjedom svetog Mihovila nad zmajem. Krilati arhanđeo je najvjerojatnije od samog osnutka Šibenika bio njegov zaštitnik. U drugoj cisterni ulazite u vremeplov pomoću kojeg pratite priču o stvaranju i rastu Šibenika, koji se s brda posvećenog sv. Mihovilu širi na obalu, te u renesansi doživljava svoje zlatno doba.

 

SVJEDOCI PROŠLOSTI

Davni događaji svoje tragove ostavljaju u pričama, zapisima, ali i svakodnevnim predmetima. U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna izložba upravo tih materijalnih svjedoka – arheoloških nalaza pronađenih u prostorima tvrđave od ilirskog doba naovamo: rekonstruirani ostaci keramičkih zdjela i uljne svjetiljke, lule i novčići koji svjedoče kontinuitetu korištenja ove lokacije unatrag nekoliko tisućljeća.

 

 

 

U SKLOPU PROJEKTA RAZVIJENI SU I:

 

KREATORI AUDIOVIZUALNOG SADRŽAJA U CISTERNAMA

Zasluge za stvaranje animacija koje su dočarale povijest grada pripadaju Produkcijskom timu, tvrtci koja okuplja kreativace i producente s dugogodišnjim iskustvom u osmišljavanju i izvedbi različitih vrsta projekata. Projekt mapiranja cisterni u Tvrđavi sv. Mihovila bio je posebno izazovan zbog specifičnosti prostora: projekcije se vrše na zakrivljenu površinu. No, u suradnji sa studiom za 3D animaciju Kreativni nered, koji su stručnjaci u svom području, uspješno su savladali ovaj izazov i u cisternama tvrđave stvorili remek-djelo digitalne tehnologije.

Kako bi animacije izgledale što realnije, u cisterenama su postavljena 34 projektora i 16 zvučnika, postavljena od strane Tehnozavoda Marušić. Specifično i unikatno rješenje prilagođeno prostoru cisterni obuhvaća primjenu najmodernije tehnološke opreme i programskih alata koje tvrtka kontinuirano primijenjuje.

 

O PROJEKTU

Projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a završava 31. prosinca 2019. godine. Nositelj projekta je Muzej Grada Šibenika u partnerstvu sa Općinom Klis, Opštinom Herceg Novi i Javnom ustanovom Muzej grada Zenice. Njegova ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.