HR
EN

Digitalni sadržaji

Povijest ispričana 3D mapiranjem: doživite 1000 godina pobjeda i poraza u samom srcu tvrđave 

Dvije cisterne iz 15. stoljeća donedavno su bile skrivene u utrobi Tvrđave sv. Mihovila. Danas su zidovi cisterni kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada. Zahtjevnim projektom u cisternama je postavljena najsuvremenija tehnička oprema potrebna za projiciranje sadržaja na zakrivljene i grubo ožbukane zidove cisterne. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova.

 

U cisternama pogledajte

Cisterna s lukovima pretvorena je u vremeplov koji vas provlači kroz šibenska stoljeća i najvažnije događaje od nastanka grada do danas, s posebnim naglaskom na tvrđavu iz koje je grad nastao.

Druga cisterna nudi priču o svevremenskoj borbi dobra i zla, u kršćanskoj tradiciji često predstavljenoj borbom sv. Mihovila i zmaja. Arhanđel, na kojeg često nailazimo na brdskim vrhovima, od samih početaka bio je zaštitnik Šibenika.

A između projekcija?

Na Tvrđavi sv. Mihovila izvršeno je niz arheoloških kampanja (1972-77, 1990-96), a od 2017. izvode se svake godine. Uslijed nekoliko tisuća godina korištenja, na tvrđavi je pronađeno stotine i tisuće materijalnih ostataka, koji datiraju od željeznog doba sve do Drugog svjetskog rata.

U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna 3D izložba najvažnijih i najbolje očuvanih nalaza koji svjedoče dugotrajnom kontinuitetu korištenja ove lokacije.

Nijedna cisterna nije "ozlijeđena" tijekom izvedbe projekta – svi nosači povezani su s već postojećim betonskim zidovima tako da originalno tkivo cisterni ne bude oštećeno.

Takvo montažno rješenje dobilo je punu podršku Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH.

Projekcije u cisternama i multimedijalni vodič su dostupni svim posjetiteljima. Njihovo korištenje uključeno je u cijenu dnevne ulaznice.

Multimedijalni vodič zatražite na ulazu tvrđave.

Raspored projekcija prilagođava se dnevnim posjetiteljima tvrđave, a ukupno trajanje dvaju projekcija je oko 15 minuta.

Naš djelatnik na Info pultu će vam dati više informacija – upitajte ga!

 

Multimedijalni vodič

Multimedijalni vodiči su trenutno nedostupni zbog redovnog servisiranja uređaja, a na tvrđavu se vraćaju u roku mjesec dana. Do tada su vam za sve informacije o povijesti tvrđave dostupni naši djelatnici na ulazima i Info pultu. 

[Edit 23.2.2022.]

Na Info pultu tvrđave posudite multimedijalni audio vodič koji dopunjava postojeću signalizaciju i povijesne sadržaje tvrđave. Zanima vas određeni dio ili struktura na tvrđavi? Kako raspoznati koji dio zidova je stariji, a koji je rekonstruiran?

Obiđite tvrđavu s tabletom u ruci i slušalicama na ušima, a sadržaj će se samostalno aktivirati u trenutku prolaska pored točke na kojoj je postavljen odašiljač. Ne morate nužno slijediti redosljed točaka - svaka je tema zasebna je crtica iz povijesti. Budite kreator svoje rute!

 

TEHNIČKI PODATCI

Digitalni sadržaji napravljeni su u sklopu projekta Fortress ReInvented (Interreg-IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020)

Ukupna vrijednost projekta: 1.310.232,30 €

Partneri: Muzej grada Šibenika (LP), Općina Klis, Opština Herceg Novi, Muzej grada Zenice

Tehnički izvođač projekta u cisternama: Tehnozavod Marušić

Produkcija sadržaja u cisternama: Produkcijski team d.o.o.

Produkcija multimedijalnog vodiča: Novena d.o.o.

Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji, 

srijedu, 10.8., Tvrđava Barone otvorena je za posjetitelje do 20 sati.

U četvrtak 11.8., petak 12.8., nedjelju 14.8. te ponedjeljak 15.8., Tvrđava sv. Mihovila otvorena je za posjetitelje do 19 sati.

Dobro došli!