HR
EN

Zanimljivosti o Šibeniku koje (možda) niste znali

27.03.2024.

Šibenik je zbog ljepote, položaja i iznimno bogate kulturne baštine postao nezaobilazna turistička destinacija. No, grad je to koji skriva još puno zanimljivosti koje su manje poznate. Provjerite popis u nastavku i vaš će posjet atrakcijama u Šibeniku postati još posebnije iskustvo. 

1. Šibenik ima čak dva kulturna spomenika na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine: Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Nikole. To ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj i jednim od pet gradova na svijetu s dva kulturna dobra na prestižnoj kulturnoj listi.  

2. U Šibeniku nema vjenčanja u svibnju. Razlog tome seže u 17. stoljeće kada je grad poharala kuga, a mlada se plemkinja odlučila na pomaganje oboljelima. Iako je bila zaljubljena u siromašnog mladića, djevojka se u šibenskoj katedrali zavjetovala da će se zarediti ukoliko kuga prestane, poštedi grad i njenu ljubav. Upravo to se dogodilo u svibnju, a plemkinja je ispunila zahtjev i otišla u samostan. Od tada rijetko koji Šibenčani prekrše ovo nepisano pravilo kada dođe do odabira datuma stupanja u brak.

 

 

 

3. A kada govorimo o kugi... Prije napada kuge 1649. godine Šibenik je bio grad s najviše stanovnika u Dalmaciji. No, nesretna bolest odnijela je čak 80 posto stanovnika tog vremena, što je ostavilo posljedice na daljnji razvoj grada. O ovom mračnom razdoblju šibenske prošlosti svjedoče i 3D mapping projekcije u cisternama na Tvrđavi sv. Mihovila.

4. Šibenik je među prvim gradovima na svijetu koji su dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Šibenske ulice i kale su po prvi puta osvjetljene električnim žaruljama 28. kolovoza 1895. godine, i to prije Londona, New Yorka, Pariza, Tokija. Za to je zaslužan Ante Šupuk, ondašnji gradonačelnik i vizionar koji je na Krku smjestio prvu i najstariju hidroelektranu na izmjeničnu struju u Hrvatskoj, ali i u Europi. Ona je započela s radom dva dana nakon čuvene hidroelektrane na Niagari, i Šibenik uvela u novo doba.

5. Šibenik je bio prvi grad koji je za vrijeme Mlečana kovao vlastiti novac – bagatin koji je bio platežno sredstvo preko dva stoljeća. Danas je bagatin originalni šibenski suvenir, a postoje i novčanice među kojima i ona od 50 bagatina s likom Dražena Petrovića.

6. Najveći šibenski glazbenici rođeni su u istoj ulici. Arsen Dedić, Mišo Kovač i Vice Vukov odrasli su u Teslinoj ulici u jednom od najstarijih šibenskih kvartova Varoš, kojim možete proći ukoliko se pješke uputite s Tvrđave Barone na Tvrđavu sv. Mihovila (ili obrnuto).

7. Amor D Cani - Lutajući šibenskim ulicama nerijetko ćete naići na kamene posude koje strše iz zida, a na jednoj od njih uklesan je natpis "Amor D Cani" (lat. za ljubav prema psima). U ovim se posudama ostavljala voda za mačke i pse, što je mnogo značilo u ljetnim mjesecima. Posude su služile i kao znak prepoznavanja bolesnih životinja, budući da se kod njih javlja strah od vode. Danas su ove posude stanica za mačke i pse koji žele malo vode. Zbog ove legende postavili smo posude s vodom za pse možete naći i na Tvrđavi sv. Ivana.

8. Šibenik ima svoj 'Kineski zid' - bedem koji je pregrađivao poluotok Oštrica nedaleko Grebaštice. Izgrađen 1497. godine, bedem je služio kao zaklon stanovništvu doba osmanske opasnosti. Danas je sačuvan gotovo cijeli središnji dio bedema, te vrlo mali segment južne obrambene kule, a dobro se vidi s Jadranske magistrale kada se vozite od Šibenika prema Splitu.

9. Jadrija je omiljeno gradsko kupalište poznato po šarenim kabinama za presvlačenje, koje čine savršenu pozadinu za vaše Instagram selfije. Ova najpopularnija plaža među mještanima, sačuvala je tradicionalni izgled starih plaža već sto godina, a i danas se na njoj u ljetnim mjesecima traži mjesto više. Kad ste već na Jadriji, svakako probajte i odlične krafne kod Rušija!

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti