HR
EN
07. kolovoza / 21:30h

Sveta obitelj

r. Vlatka Vorkapić; Hrvatska; 2023.; 115' (15)

Ovjenčano nagradom publike na nedavno zaključenom 71. izdanju Pulskog filmskog festivala, drugo cjelovečernje igrano ostvarenje Vlatke Vorkapić ocrtava vizure tradicionalnog slavonskog sela, koje ispod monotone linije horizonta krije mnoge mračne tajne i toksične odnose. U rukama redateljice istančanog senzibiliteta za dinamiku malih, zatvorenih zajednica, koje je portretirala i u svom od široke publike prigrljenom prvijencu Sonja i bik, ova premisa pretvara se u usijanu priču o (naslijeđenim) obiteljskim traumama i represivnom patrijarhatu.

I dok je u romantičnoj komediji Sonja i bik prikazala sraz tradicije i suvremenosti na području Dalmatinske zagore, Svetu obitelj Vorkapić smješa u prošlost – u 1960-e, i u izolirani seoski kraj koji promjene još uvijek nisu dotakle, gdje i dalje vladaju vjekovni običaji, a živote diktiraju tradicija i religija. Mladoj siromašnoj nadničarki udaja za sina bogatog seoskog gazde doima se kao ispunjenje snova. Međutim, ispostavlja se da se iza ugledne i imućne obitelji kriju disfunkcionalni odnosi i mračna, sramotna tajna. Brak s momkom koji je talac bolesno tradicionalne i pobožne majke te beskrupuloznog ali šarmantnog oca, za nadničarku će biti zamka laži, mračne požude, tradicionalizma i devijantne pobožnosti. Kad shvati da je izabrana samo da im popuni sliku njihove “svete obitelji”, situacija izmiče kontroli, a slika postaje ruglo.

U filmu glume Ivan Čuić, Luna Pilić, Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Judita Franković, Aleksandar Cvjetković Kajo i drugi. Scenarij inspiriran istinitom pričom ovjenčan je nagradom na beogradskom FEST-u, gdje je filmu dodijeljena i nagrada publike za najbolji europski film.

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone otvorene su prema sljedećem rasporedu: 

- u subotu 27. srpnja Tvrđava Barone otvorena je do 19 sati

- u nedjelju 28. srpnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 13 sati

 

Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

The St. Michael's Fortress and Barone Fortress are open according to the following schedule:

Thank you for your understanding!