HR
EN
12.09. - 14.09.

SHIP FESTIVAL 2024.

Nakon pažljivog preslušavanja i pregledavanja više od tisuću prijavljenih bendova, SHIP crew odabrao je imena koja će zakoračiti na najjače šibenske pozornice! Drugi po redu SHIP održat će se od 12. do 15. rujna u gradu domaćinu i prvog SHIP-a ikad, u Šibeniku. 

I ove godine će 42 domaća i strana izvođača zasvirati pred predstavnicima europske, ali i svjetske scene. SHIP otvara ovogodišnji headliner !!! (CHK CHK CHK), a evo tko će još stati na pozornice Tvrđave sv. Mihovila, kluba Azimut, Kuće umjetnosti Arsen ili Tunela.


Disco punk genijalci, bend !!! (CHK CHK CHK) stat će na pozornicu Tvrđave sv. Mihovila 12. rujna ove godine i otvoriti drugo redu izdanje SHIP festivala!

Američki disco punk genijalci iz Sacramenta, s imenom inspiriranim filmom "Bogovi su pali na tjeme" i  poznati po prvoklasnim nastupima koji pršte od energije, headlineri su ovogodišnjeg SHIP-a! Frontmen Nic Offer kaže da su uvijek težili nečem neobičnom i čudnom. A njihov deveti album po redu, Let it Be Blue donosi i prenosi upravo to - transformaciju u neka nova neobična područja. Svaka od 11 pjesama jedan je samostalni, komplicirani svijet za sebe i taj svijet stiže u grad domaćin SHIP-a, Šibenik. !!! (CHK CHK CHK) su česti i poželjni gosti poznatih svjetskih festivala, a sad će na mapu svojih nezaboravnih nastupa upisati i SHIP 2024.

Techno duo DBFB iz Hrvatske, sastavljen od Bosnyaka i Observera, otisnuo se na putovanje kroz dub akorde i hipnotičke melodije. Njihov cilj je osvježiti dub techno, dodajući mu novu snagu i neodoljiv šarm. S izdanjima na etiketama poput Secession, Illegal Alien i After Us Records, DBFB stvara svoj poseban prostor u svijetu technaa sad taj svijet stiže na SHIP gig u Šibenik. Predstavljaju trake koje istražuju teksture, šumove i melodije uz duboke basove, stvarajući svježi pogled na techno scenu. Njihova glazba podržana je od strane mnogih velikana industrije, uključujući Laurenta Garniera, Richieja Hawtina, Dax J., Rødhåd, Marcela Dettmanna, Takaakija Itoha i mnogih drugih.

Dope Kukjata je boy bend iz Makedonije čiji su članovi i više nego zanimljivi. Izdali su oko 10 albuma, imali su, kako kažu, nekoliko loših djevojaka i pjesmu s Tupacom. Njihov debi bio je 2018. kada su objavili svoj prvi hip-hop futuristički album pod nazivom "3018". Dvije godine kasnije objavili su svoj drugi album, ovoga puta kompilaciju u produkciji Lucasa Pomatskog, pod nazivom "Sam doma". Sljedeće godine (2021.) objavili su "Sam Doma 2", kompilacijski album u produkciji Basmina. Njihov posljednji album pod nazivom "SUPERGRUB BOiBAND" objavljen je 8. listopada 2022. Ovo ljeto stižu na SHIP 2024., pitat ćemo ih nakon gig-a šta je s tim lošim djevojkama. 

Pseudonacionalistički krumpir, lokalne tržnice okupirane porilukom, psi u svemiru... Sve to ide u čudan, šareni svijet Franeka Warzywe i Młodyja Budde (Frankie Veggies & Young Buddha) koji nam stiže na SHIP 2024. Senzacionalni audio-vizualni poljski dvojac postao je popularan putem interneta, ali najviše žude (osim za povrćem, naravno) za sirovom energijom nastupa uživo. Bilo da je predstavljen u umjetničkoj galeriji, na tržnici hrane ili u koncertnoj dvorani, njihov spoj hyperpopa, jazza i punka pomiješan s vizualima koji oduševljavaju, aposlutno je strastven (i hranjiv) performans koji se ne propušta. Jedna od kul stvari koju treba istaknuti je ta da ih je Anthony Fantano, najjači glazbeni opinion maker danas s YouTube kanalom The Needle Drop koji ima 3M followera, stavio na listu TOP 15 najboljih EP-a 2023. Jedva čekamo da povrtni magic prodefilira kroz Šibenik.

Iza pseudonima IDEM krije se Antun Aleksa, kantautor, multinistrumentalist, booker, menadžer, festivalski organizator, diskograf i dobri duh aktualne zagrebačke scene te član bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambl.  Album "POYY" - „Bedroom indie diy post pop punk smeće“ kako mu tepaju jedno je od najboljih ne samo domaćih nego i regionalnih izdanja prošle godine, a IDEM-u je donio tri Rock&Off nagrade (Album godine, Rock&Off izvođač godine i Veliki prasak) te Porinovo priznanje kao najbolji Novi izvođač godine te je uvršten u „100 ARTISTS TO WATCH“ glazbene nagrade IMPALA. Osim toga, ovaj album donio mu je rasprodan koncert u Vintageu, a dan poslije i u Mochvari. IDEM, we're glad to have you!

Željka Veverec je pjevačica koja je javnosti najprije poznata kao pjevačica odličnog soul funk benda Mangroove s kojim je objavila pet hvaljenih albuma, također je suradnji sa talijanskim producentom i klavijaturistom Soul Basementom snimila album soul jazz balada "Yesterday, Today, Tomorrow" koji su objavili za Berlinsku etiketu Stereo Delux. Krajem 2021. godine je pod umjetničkim imenom Je Veux objavila i svoj prvi solistički album "I Glow" s kojim je stvarno zasjala, album je pobrao odlične kritike u cijeloj regiji, a hrvatski glazbeni novinari i kritičari su ga proglasili domaćim albumom godine. Album je osvojio i 4 nezavisne glazbene nagrade glazbenih novinara Rock & Off, Porin za najbolji album Elektroničke glazbe, a bio je nominiran i za album godine. SHIP ekipa odabrala ju je za najjači gig ikad - ove godine stat će na jedan od četiri stage-a u Šibeniku. C U J V!

Sa sjedištem u Brightonu, Lambrini Girls su Phoebe Lunny (vokal/gitara - ona/oni) i Lilly Macieira (bas - ona/oni) i sve što rade vrti se oko najvažnijih društvenih problema. Njihov novi singl "God's Country" gromoglasna je punk himna, producirana s Danielom Foxom iz Gilla Banda koja spaja sirovu snagu s oštrom društvenom kritikom. Na svojim nastupima kreiraju safe space i glasno progovaraju protiv seksizma, homofobije, transfobije i seksualnog uznemiravanja. Hvaljene su od strane BBC Radio 1, 6 Music, NME, predstavljene na Kerrang! s obradom sa Sleater-Kinneyem i nominirane za Rolling Stone UK Award. Svirale su preko 100 koncerata i velikih festivala u 2023., uključujući one s Frankom Carterom i Rattlesnakesima, Gilla Bandom, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs i Iggy Popom. 

MRFY je jedan od najuspješnijih indie rock bendova u Sloveniji u zadnjih 5 godina. S većinom rasprodanim koncertima na koje dođe i do 2000 ljudi, MRFY su indie rock/pop/fun fenomen koji čine pjevač i gitarist Gregor Strasbergar, bas gitarist/klavijaturist Lenart Merlin, gitarist/klavijaturist Tomaž Zupančič i bubnjar Rok Klobučar. Nakon nekoliko ranih singlova i EP-a "A Side of the Story", bend je objavio svoj debi album "Story" u rujnu 2018. za izdavačku kuću SonicTribe. Album je odlično prihvaćen od strane publike i kritike, a grupa je objavila ukupno devet singlova i spotova s ​​njega, što su popratili brojnim nastupima diljem Slovenije. Stižu na SHIP 2024. izvest "Story" uživo pred europskom publikom.

Dawnesha Williams, odnosno Nesha Nycee, poznata je međunarodna umjetnica, tekstopisac, kreativna direktorica i filantrop iz Atlante čija lice sigurno nećete zaboraviti. S jedinstvenim neortodoksnim stilom i jedinstvenim protokom, Neshina energija može se osjetiti u svakoj prostoriji u koju uđe. Repa od svoje 9. godine, a radila je s nizom izvođača uključujući Kurtisa Blowa, Zaytovena, Dungeon Family, Lil Kim, Monicu, Organized Noize, Brandy , Young MA i više. Njezin hit singl "2 True" debitirao je u HBO-ovoj TV emisiji Euphoria koja je osvojila nagradu Emmy i u STARZ-ovoj hit emisiji P-Valley. S više od 1,2 milijuna streamova i pola milijuna pratitelja na svim platformama, Nesha nastavlja stvarati vlastiti put, a taj put dovodi ju ove godine na jedan od četiri stage-a SHIP-a. Can't wait!

Bojan Musulin, poznatiji kao Neutron, karizmatičan je i nepresušan izvor ideja, ima plodnu stvaralačku karijeru i jedan je od ključnih aktera underground klupske scene u Beogradu. S druge strane, kroz svoje djelovanje u IDJ, već je cijelo desetljeće predstavnik regionalne glazbene industrije na svjetskim i lokalnim konferencijama kao što su Midem, ESNS, Runda Digital Day, No Sleep Conference i brojne druge. Kao diplomirani inženjer zvuka, producent, DJ, i vlasnik labela WAXX TRAX, Neutron je tijekom gotovo dva desetljeća aktivnog djelovanja ostavio popriličan trag na sceni elektronske glazbe. Njegov glazbeni katalog od 2006 pa do sada broji 4 albuma i preko 120 brojeva eklektične elektronske klupske glazbe kao i ambijentalne muzike koja je odraz ličnih procesa i refleksije. Zanima nas koju će od tih 120 traka odabrati za SHIP 2024.!

RØLØ je tročlani sastav različitih glazbenih pozadina sa splitskom adresom. Instrumentarij benda čine bubnjevi, bas gitara, gitara i ostala elektronička pomagala. Nastupali su po Hrvatskoj na brojnim festivalima: Indirekt Umag, Dan D – Tvornica Kulture, Brucošijada FERa, Split dani performansa, Dani nove glazbe, Zagreb Beer fest, Split Gay Pride, Fibra Festival,  Voi'sa Festival, Zagreb Design Week, Feragosto Jam, Tam Tam festival (Sućuraj), Let's Rock (Šibenik), Gala Hala (Ljubljana), Velvet festival, Art Fair Nesvrstani, Mudri Brk itd. 2016. su snimili svoj prvi album RØLØ te 2018. godine drugi album HØØP, koji su snimli u splitskom studiju Propeler pod produkcijom Jana I. Pele. 2021. bend snima svoj treći album Ponte Rosso u Propeler studiju, ponovno pod produkcijskom palicom Jana Ivelića Pele. Na albumu uz Jana I. Pelu na udaraljkama, gostuje i saksofonist Gordan Tudor. RØLØ, čekamo vas na SHIPu!

Kvartet violinistice Tene Novak Vincek poznate kao i „Anette Cavon“ – autorice brojnih projekata, čiji se rad opisuje kao „široko multidimenzionalan”, i kreatorice žanra koji naziva „progresivnim minimalizmom” – čine još violinistica Lucija Stanojević, violistica Dora Šimunić i violončelistica Neva Begović, a surađuju od 2020. godine, kada su se okupile na projektu „Improkvart“. Usprkos epidemiološkim okolnostima projekt je uspješno izveden i time je uzbudljivo započet „Tena Novak Kvartet“, kvartet u kojemu glazbenice skladno povezuju svoju ljubav prema improvizaciji popraćenu dobrom komunikacijom i zaraznom energijom. Upravo tu zaraznu energiju, dobru komunikaciju i ljubav donose ove godine na SHIP 2024. 

The Flabbies su 2015. godine osnovali prijatelji iz djetinjstva Oğuz Kont i Sarp Dağlar Şahin. Pojavili su se sa svojim EP-om "2015." Kao istanbulski pioniri instrumentalnog shoegazea i post-rocka u Turskoj, stekli su i lokalno i međunarodno priznanje svojim debitantskim albumom "Back in Town". Poznati po svojim spokojnim melodijama i eteričnim zvučnim pejzažima, pretvorili su se u trio 2022. s bubnjarom Canom Sürmenom i objavili su svoj drugi album, "ALIVE", žanrovsku fuziju diska, shoegazea i psihodeličnih zvukova. Od intimnih prostora do velikih festivalskih pozornica i s novim EP-em na pomolu prije njihove europske turneje, The Flabbies nastavljaju istraživati, pozivajući slušatelje na uzbudljivo putovanje kroz njihove glazbene pejzaže. A nas zanima kako će se ti pejzaži uklopiti u ambijent SHIP stage-ova.

Grupa Veja osnovana je u Pazinu, a tijekom svojih 15 godina dana rada postala je jedna od najznačajnijih hrvatskih etno/world music izvođača. Od početka svojeg rada Veja je inspiraciju pronašla u specifičnoj istarskoj tradicijskoj glazbi koju je odlučila izvoditi na moderan način. Imaju jedinstven glazbeni stil u pjevanju i sviranju. Pjevač i multiinstrumentalist benda Goran Farkaš jedan je od najvećih istraživača istarske tradicije, a uz njega se od početka rada u bendu nalazi Saša Farkaš (gitara, tambura). Ubrzo su se priključili Marko Pernić (harmonika), Ljuban Rajić (cajon, udaraljke), Sebastijan Demark (bas) i Marijan Jelenić (dizajner zvuka), a od 2010. grupa djeluje u ovom sastavu. Od prvih pjesama Veja je intrigirala svojim zvukom, a svoj prvi album "Dolina mlinova" su objavili 2014. godine. Prije pandemije je objavljen prvi single s drugog albuma, "Teško majki", a u lipnju 2022. svjetlo dana je ugledao album "Škura ura". Riječ je o još jednom putovanju istarskim tradicijskim glazbenim naslijeđem te se Veja s ovim albumom definitivno potvrdila kao možda i najbolji promotor istarske glazbe, sve s modernim pristupom koji tradiciju lako približava i novim, modernim generacijama. SHIP 2024. dovodi Istru u Šibenik! 

Riječki bend Jonathan stiže na SHIP s friško objavljenim albumom. Album je sniman, miksan i masteriran u studiju GIS i u prostoru za probe benda pod dirigentskom palicom prijatelja i producenta Mateja Zeca. “Everyone Else Is Ok” donosi 11 pjesama koje autorski potpisuje Jonathan, a najavljen je singlovima “Coming On Hard”, “Darling”, kao i “Falling”, “Have It All”, “One Minute”. Popisu pjesama je dodana “We Don’t Need” koja otvara album, te “Be Right Here”, “Sometimes”, “Million”, “Oh My God” i “Mirror” koja zaokružuje priču oko albuma. Ovaj album je došao nakon čak šest godina i dvostrukog izdanja “To Love / To Hold” iz 2018., hvaljenog od strane glazbene kritike i publike, tako da će SHIP biti idealan za predstavljanje novog i dugoočekivanog materijala. U međuvremenu je Jonathan bio izuzetno koncertno aktivan bend, s osvojenom “Rock&Off” nagradom za najboljeg koncertnog izvođača i rasprodanim vinilnim reizdanjima starih albuma.

Ljubičice, bend iz Pančeva preplavio je regionalne top liste i festivalske lajnape. Svojim pitkim sci-fi grooveovima i electro-funk zvukom stopljenim u jednu uzbudljivu ideju, nisu ostavili ravnodušnima ni širu publiku ni ozbiljne ljubitelje glazbe. Pored brojnih priznanja i nagrada, njihov aktualni album “Dok čekamo pad” dobitnik je prestižne regionalne nagrade Milan Mladenović za najbolju pjesmu 2023. godine i nagrade RUNDA za najbolji album iste godine. Ljubičice grade most između udaljenih svjetova neposredne i direktne energije rock'n'rolla s jedne strane i suptilnih nijansi preciznih interpretacija klasične glazbe s druge. Na njihovom mostu susreće se najbolje iz oba svijeta, a sad taj svijet stiže na SHIP. Can't wait!

Balkalar je etno ansambl koji dolazi iz Zagreba direkt u Šibenik na SHIP i nose sa sobom kontrabas, violine, gitare, udaraljke i balkanske melodije "obučene" u energične aranžmane. Srednjoškolske prijatelje Pavla, Irmu i Marka spojila je strast prema tradicionalnim melodijama, a perkusionist Ivan Judaš učvrstio je njihovu instrumentalnu postavu. Nakon uličnih svirki prešli su u digitalni svijet i odmah prešli i granice. Nastupali su na brojnim europskim pozornicama i na prestižnim festivalima kao što su Balkan Trafik, Floating Castle, Goulash Disko, Seasplash Festival i Balkan: MOST. Idući na redu: SHIP 2024. 

Le Chocolat Noir je producent i izvođač iz Siska čija se glazba našla na zavidnom broju uglavnom vinyl izdanja za etikete kao što su L.I.E.S. i Kraftjerkz iz New Yorka, Gooiland Elektro, Bunker i Charlois iz Nizozemske, Return To Disorder Helene Hauff i She Lost Kontrol iz Njemačke, Frigio iz Madrida, kao i na kompilaciji „Healing Sounds“. Objavljuje i producira pod nekoliko pseudonima, uključujući i recentni FIUME. LCN je član zagrebačkog bRave kolektiva, s prijašnjim rezidencijama na ljubljanskom klupskom programu Elektroliza te Queer Festivalu u Zagrebu. Nastupa kao DJ i live act širom Europe, te i u Brazilu, SAD-u i Japanu, kao i na festivalima kao što su Ombra, Exit, Dekmantel Selectors i MENT. A sad nam stiže na SHIP! Osim kolaboracije sa Zarkoffom u projektu Florence Foster Fan Club, trenutno surađuje i izdaje u projektu Black Dot, sa Slovencem Christian Kroupom, s izdanjima na slovenskoj etiketi KRI, na etiketi Mechatronica iz Berlina te recentni EP za Italo Moderni iz Barcelone. 

D. je tročlani bend iz Zagreba osnovan 2022. Njihova svirka puna je utjecaja iz raznih područja i žanrova (od jazza iz 50ih do novih bendova poput King Gizzarda). Nastupe im obilježava energična atmosfera ispunjena jammanjem. Sve šibenske pozornice spremne su za jammanje u devetom mjesecu. SHIP is waiting for you, D.!

Peso Neto je nastao 2020. godine s idejom i izazovom kako dobiti suvremeni zvuk u trio sastavu bez bas gitare tako da glazbenici unutar banda preuzimaju tu ulogu u datim momentima u glazbi. Također im je bio cilj naći kvalitetna rješenja kako taj neuobičajeni tip sastava iskoristiti maksimalno muzički. U samu glazbu su ubacili elemente svih žanrova koji su ih oblikovali kao muzičare i autore, a s namjerom da ima smisao, protočnost i prije svega muzikalnost. Sastav čine iskusni glazbenici hrvatske jazz i pop scene - Pavle Miljenović (gitara), Hrvoje Galler (analogni sintesajzeri i Fender Rhodes klavijature) te Edi Cipal Grubišić (bubnjevi).

Bruna Matić Quintet. Nakon završene Osnovne i srednje škole za popularnu jazz glazbu u Zagrebu Bruna Matić nastavlja studij jazz bubnjeva na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu. Stječe bachelor diplomu nakon čega seli u Rotterdam. 2020. završava master studij na akademiji Codarts. U svojoj dosadašnjoj karijeri je imala prilike surađivati s mnogim bendovima i izvođačima kao što su HGM A Band, Irena Žilić, The Frajle, Matija Cvek, HRT jazz orkestar, Miro Kadoić/David Gazarov kvartet, Davor Križić Experiment i mnogi drugi. Također vodi i vlastiti bend Bruna Matić Quartet s kojim 2019. objavljuje album prvijenac ''Two Weeks After Midnight''. U svibnju 2021. s HRT jazz orkestrom predstavila je novi audiovizualni projekt N O I S E. Upravo s tim projektom stiže na drugi po redu SHIP u Šibenik ove godine! To je suita u trajanju od 75 minuta koja kroz spoj glazbe i videa, te jazza i elektronske glazbe govori o buci koja nas okružuje, ali i buci u nama samima. Bruna Matić je također dobitnica nagrade “Status” koju dodjeljuje HGU i to 2015. godine za mladu nadu jazza, a 2020. i 2022. godine u kategoriji jazz bubnjevi.

Glazba Island Minta rijetka je pojava na praškoj glazbenoj sceni. Nadahnuti su, kako kažu, sunčanim popom i garažnim rockom 60-ih kao i shoegazeom 90-ih. Krenuli su s EP-em Hazy Days 2020., nakon toga su nam servirali nadrealni indie album Irreality 2022., a 2023. oštriji EP All Studium No Punctum. Protekle četiri godine peteročlani sastav vodi pjevač i producent Matyáš Adámek. Međunarodni žiri Radio Wave's Czeching Contest 2023 poslao ih je na Eurosonic Noorderslag 2024. kao najrelevantniji projekt na mladoj češkoj sceni.

Laura Masotto talijanska je violinistica i skladateljica. Počela je učiti svirati violinu s pet godina i diplomirala je na Konzervatoriju u Veroni. Karijeru započinje s petnaest godina, održavajući koncerte s komornim i simfonijskim orkestrima diljem Europe. Tijekom godina Laura je radila na kazališnim projektima kao što su "Otac i sin" Michelea Serra, izvodila uživo i snimala albume s međunarodno priznatim umjetnicima poput Patty Pravo, Sergio Cammariere, Gino Paoli, John Bonnar i Lisa Gerrard. 2019. izdala je svoj prvi solo album "Fireflies". 2021. potpisala je ugovor s berlinskom etiketom 7K! i objavila album “WE”, koji uključuje suradnju s Roger Goulaom, Hior Chronikom i Atōmi, a 2022. započela je suradnju s Deutsche Grammophonom. Impresivan CV, a nismo sve ni nabrojali. Laura, SHIP te čeka!

Divorce from New York je sa svojim partnerom Borjom Piñeirom osnivač dua Reykjavik606 (koji je radio s izvođačima poput Tenderlonious & Ishmael Ensemble). Alvaro Granda odnosno Divorce From New York krenuo je u solo karijeru i objavio je svoj debi album 'This Ain't Jazz No More' (Forbidden Colours). Stvorio je imidž darovitog elektroničkog umjetnika, stvarajući izvrsne sinkopirane jazzy trake koji premošćuju jaz između jungle, broken beat i house glazbe. Godine 2022. objavio je "Sausalito" (High Praise) i dospio u The Line Of Best Fit listu najboljih albuma godine, a predstavljen je i na Don Lettsovoj emisiji na BBC6. To ga je dovelo do klupskih festivala kao što su Jazztronica (Španjolska), Kala Festival (Albanija), Jaguar Shoes (UK), Bime fest (Španjolska), ESNS Festival (Nizozemska), Club Ost (Njemačka), Great Escape Festival (UK), a sad stiže i na SHIP 2024. 

Ciśnienie, što na poljskom znači pritisak, spoj je post-rocka, orkestralne glazbe i repetitivnog jazza, s inspiracijama u rasponu od Swans, Fire! Orchestra do Mogwaia, Arvo Pärta i H.M. Góreckog. Bariton saksofon, violina i klavir stapaju se s jako distorziranim basom i mahnitim bubnjanjem, stvarajući jedinstveno šarene tonove. Trenutno promoviraju svoj novi album “Zwierzakom”, objavljen 30. prosinca 2023. Do danas, Ciśnienie je odsvirao preko 100 koncerata u Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Češkoj, uključujući nastupe na ESNS Eurosonic Noorderslag (NL), Enjoy Jazz Festival (DE), Garana Jazz Fest, (RO), Katowice JazzArt Festival (PL), Soundrive Festival (PL), Porta Jazz (PT), Czech Music Crossroads i Hradecky Slunovrat (CZ). Iduća postaja im je naravno - SHIP 2024.

FUNK SHUI je eklektičan bend iz Sjeverne Makedonije. Od njihovog debitantskog albuma “Aether” iz 2012., nakon kojeg je uslijedio “R.E.M.” 2015. i EP-a “Impuls” 2018., FUNK SHUI se neprestano razvijao, usavršavajući svoju viziju i zvuk. Prkose bilo kakvoj kategorizaciji, tako da ih je najbolje opisati i shvatiti kao one koji obuhvaćaju niz emocija, stilova i utjecaja. Sa svakim izdanjem, FUNK SHUI je pomaknuo granice moderne glazbene scene, a njihov izniman rad nije prošao nezapaženo. Bend je pozvan da nastupa na nekim od najprestižnijih glazbenih festivala diljem Europe, uključujući Eurosonic ESNS, Mondo.NYC, MENT Ljubljana, Athens Music Week, PIN Music conference i Liverpool Sound City. Ove godine su pozvani i na SHIP 2024., i to, podsjećamo, među više od tisuću prijavljenih!

Matwe je DJ iz Bratislave s posebnom strašću prema high class clubbingu, industrial technu, dark electru i hardgrooveu. Uvijek improvizira i uživa u partyu sa svima oko sebe. Osnivač je tehno eventa Nočná, osim toga je i booking agent i osnivač SPFM agencije koja zastupa underground & audiovizualne elektroničke umjetnike i vrlo predani rejver, koji posjećuje glazbene festivale, glazbene konferencije i partye koliko može, tijekom cijele godine. Ne sumnjamo da će od ove godine SHIP u Šibeniku postati njegova favourite destinacija.

J.R. August, pravog imena Nikola Vranić, osvajač je čak 10 nagrada Porin, 5 nagrada Rock&Off i nagrade Music Pub Zlatka Turkalja. Nakon 10 godina karijere tijekom koje je objavio 4 albuma, J.R. August se zajedno sa svojim bendom prometnuo u jednog od najboljih koncertnih izvođača u regiji čemu svjedoče Porin za najbolji album uživo 2020. godine i rasprodani koncerti po klubovima i koncertnim dvoranama diljem Hrvatske. Njegov debitantski album Dangerous Waters naišao je na nepodijeljeno oduševljenje kritike, koja je J.R.-a proglasila glazbenikom svjetskog kalibra, kao i publike, koja je album prihvatila do te mjere da je u tjednu nakon objave bio najprodavaniji u državi – prvi put u povijesti da je album domaćeg izvođača koji pjeva na engleskom jeziku zauzeo to mjesto. Jedva čekamo J.R.-a u Šibeniku na SHIP-u. 

Ischariotzcky je indie pop bend iz Hrvatske osnovan 2017., a osnovao ga je pjevač, tekstopisac i producent Joško Klarić. Njihov prvi singl "Perfect Sky" objavljen je 2017., a 2018. su izdali debitantski album “Recovery” i odmah krenuli s nastupima po regiji. Nastupali su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, na Zagreb Beer Festu, Let's Rock festivalu u Šibeniku, Mostar Summer Fest, INmusicu, dijelili su glavne pozornice s Queens of the Stone Age, Nick Caveom, Alice in Chains, St. Vincentom i drugima. Tijekom pandemije objavili su pet novih singlova. U siječnju 2023. Joško je počeo raditi na novoj glazbi i objavio šest EP-ova kroz cijelu godinu s ukupno 22 potpuno nove pjesme. Ne sumnjamo da će jedna od šibenskih pozornica biti idealna za ovaj vrhunski indie pop bend!

Jan Kincl je istaknuti hrvatski DJ, producent, remikser, inženjer i live izvođač poznat po balansiranju između housea, techna i jazza. Objavljivao je trake za cijenjene međunarodne labelove kao što su BBE Records, Far Out Recordings, Sonar Kollektiv i Get Physical, a remiksirali su ga Alton Miller, Gene Hunt, Kai Alcé, Trinidadian Deep i Gari Romalis. Na stageu u Šibeniku će mu se pridružiti Ishfaq, irski producent i multiinstrumentalist. Njegovi nedavni doprinosi uključuju Searchlight remix Goldiene "Sensual" za 25. godišnjicu drum'n'bass klasika "Timeless", zajedno s pojavljivanjem na nekoliko Janovih pjesama, uključujući "3300 Gratiot Ave", "For A Minute" i "Daylight".

Babilonska je DJ-ica,inspirirana stilovima od ekscentričnog jazza, hip hopa i psihodelične zvučne kulise pa do, kako kaže, bučnih rifova iz dubina pakla. DJ-ira već već gotovo jedno cijelo desetljeće, bilo u noćnim klubovima, na korporativnim nastupima ili na studentskom radiju. U svojim setovima ona miksa širok raspon žanrova, s fokusom na teški bas i razigrane udaraljke, ali uvijek s malo psihodelije i drame. Bila je kustosica na ZEZ Festivalu te je član DJ kolektiva Subtilno koji je posvećen drum'n'bassu, footworku i jungleu. 2021. godine nastupila je na prvom hrvatskom Boiler Roomu, a 2024. stiže na svoj prvi SHIP. Can't wait Babilonska! 

Glazba Freakin’ Disca je duboka, psihodelična i groovy. Moć njihove live izvedbe je da – lansiraju publiku u svemir. HEMI ih je odabrao u svoj program mentorstva za 2024.; IMPALA (Udruga europskih nezavisnih labela) na njihov popis "100 artists to Watch 2023.". Ima toga još, Europavox, organizacija glazbenih novinara, uvrstila ih je na svoju listu "bendova mjeseca". Njihov treći album TOTEM, objavljen je u srpnju 2023., od čega je prvi singl, "Face Yourself", producirao višestruki dobitnik Grammy nagrada - Steve Dub, producent The Chemical Brothersa, The Prodigya itd. Glazbeni videospot režirao je Szabolcs, dobitnik velike nagrade filmskog festivala u Karlovym Varyma te je osvojio nagradu za najbolji elektronički glazbeni video na dodjeli Europe Music Video Awards. Freakin' Disco, dobro nam došli!

Bend Another Vision vodi nas u svoj synth svijet nemogućih veza, čežnje za domom i najjezivijih snova. Njihov strogi pop intiman je ples između sjaja i buke, sanjiv i plesan. Dugogodišnji prijatelji, producent Moritz Kristmann i glazbenik Michael Schmücking zaranjaju duboko u zvukove i ritam kako bi stvorili intimni svijet Another Vision. Njihove pjesme nastaju u maloj vrtnoj kućici u kojoj su se igrali kao djeca, od live postava do vizualnog izgleda - sve je ručni rad. Godine 2023. bili su nominirani za Austrian Export Award i odsvirali su prepun koncert na Waves Vienna – njihov prvi korak prema međunarodnoj pozornici. Na svom debitantskom albumu “Inbetween” (2022.), AV se fokusirao na napetosti između analognog i sintetičkog stvaranja zvukova. Imaju nove trake i spremni su za SHIP 2024.!

Berlinski saksofonist/skladatelj/vođa sastava Phillip Dornbusch okupio je bend od pet izvanrednih glazbenika svoje generacije, uključujući zvijezdu u usponu pijanista Kirkea Karju i bubnjara Philipa A. Dornbuscha. “Jedan od najbistrijih umova mlade njemačke jazz generacije“, kako kaže BR Kultur postavlja ton “interakcije, iznenađenja i povjerenja”. PROJEKTOR se također bavi socio-političkim temama na kreativan i upečatljiv način. Postava: Phillip Dornbusch, Kirke Karja, Johannes Mann, Roger Kintopf i Philip Adrian Dornbusch. Čekamo ih na šibenskim pozornicama za točno tri mjeseca!

Fujita Pinnacle proslavio se na slovenskoj underground sceni Štrom eventima u sklopu domaćeg kreativnog kolektiva Nimaš Izbire. Njegova produkcija i nastupi uživo odaju počast nasljeđu old school ravea, a istovremeno uključuju nepredvidive komadiće svježine internetskog doba i ex-yu utjecaja, uvijek stvarajući eksplozivna iskušenja na plesnom podiju na koja treba obratiti pozornost. Obratit ćemo na SHIP-u 2024.!Njegovi DJ setovi puni su opsežnog materijala iz svih mogućih razdoblja plesne glazbe stare škole, koju on glatko stapa s intenzivnim perkusivnim varijantama suvremene glazbene produkcije. Can't wait!

Nakon objavljivanja prvog EP-a "This Might Be The Place" (2022.), oh alien su se udružili s glazbenikom i producentom Sixtusom Preissom i proveli ljeto u studiju. To je rezultiralo njihovim debitantskim albumom za čiji je mix zaslužan Chris Tabron, dobitnik Grammyja. Trio koji čine Anselma Schneider, Rafael Henninger i Luca Weigl uspio je prevesti svoje instrumentalno majstorstvo u zarazne pop pjesme. Filmski alt-pop, suočava se, kako i naziv benda sugerira, s nečim izvanrednim i vanzemaljskim. I koliko god ovo djelo bilo višestruko, srž je jedna - iz svih pjesama izbijaju nada i duboka želja da se istinski osjećaju živima – sa svim intenzitetom i dubinom, svom boli i srećom koje taj osjećaj uključuje. Čekamo taj alt-pop i tu vanzemaljsku energiju na SHIP-u 2024.!

Francuski pijanist, skladatelj, producent i pedagog Cédric Hanriot radio je s jako puno jazz legendi. Snimio je klavir i klavijature na Grammyjem nagrađenom albumu "Beautiful Life" pjevačice Dianne Reeves, uz Roberta Glaspera i Esperanzu Spalding. Također je surađivao s Herbiejem Hancockom, Terri Lyne Carrington i Donnyjem McCaslinom. Kaže da je albumom "Time Is Color" želio podijeliti vlastitu percepciju vremena. Podijelit će ju i s tobom na SHIP-u 2024. 

Hakumba je mađarski bend koji dolazi iz Szentesa. Sviraju jazz, spojen sa svim vrstama svjetske glazbe i s arsenalom instrumenata: gitare, bas, bubnjevi, klavijature, vokali, puhači i udaraljke. Nakon nekoliko godina usavršavanja svojih live nastupa, Hakumbasi su se fokusirali na studio, a 2022. su odlučili započeti sa skupljanjem svojih ideja za buduće generacije.2023. su objavili svoj debitantski album "Véletlen volt,nem direkt“. Bit će gušt gledat ih na SHIP stageu. 

Jedan stvarno dobar razlog za zastati na trenutak, naćuliti uši i izgubiti se u glazbenom prostoru je Korak, DJ i producent koji nam dolazi iz Požege te čija pojava na domaćoj sceni predstavlja pravo osvježenje. Njegovom produkcijom i selekcijom odzvanjaju frekvencije koje prate razvoj muzičkih strujanja recentnih godina, ali i frekvencije slobodne od dogmi, trendova i specifičnog zvuka. Kad je takva kombinacija u pitanju, bez greške znamo da je autentično izražavanje posrijedi, a pravi hedonisti znaju - najbolje šljaka kad netko vozi ono što ga istinski loži, sve ostale dimenzije događaju se same od sebe. Da takav spoj vještine, energije i inovativnih tendencija u stvaralaštvu ne prolazi uvijek neopaženo, govori nam činjenica da je Korak nedavno prepoznat kao “novi (s)elektor godine”, a njegova traka “Watch Your Step” nominirana za “bass singl godine” unutar nezavisne glazbene novinarske nagrade Elector. Korak, see you at SHIP. 

Mimika je deventnaesteročlani avangardni jazz & world music orkestar sastavljen od tri vokala, velike ritam sekcije i mnogo puhača, koji izvodi kompozicije Maka Murtića, eklektično građene na jazzu, folkloru, world i progresivnoj muzici. Orkestar trenutno promovira četvrti po redu studijski album pod naslovom Altur Mur (veljotski dijalekt otoka Krka - Oltar Mora) koji se bavi mediteranskim bazenom, kulturama i civilizacijama te međuljudskim odnosima na zamišljenom otoku usred mora, sa beskonačnim maskenbalom u narativu. Tekstovi narativa su unikatna mješavina arhaičnih, otočkih i izmišljenih mediteranskih dijalekata, koje potpisuje pjesnikinja Marta Kolega. Istovremeno nastupa i s materijalom prethodnog albuma "Divinities of the Earth and the Waters" te nastupa s materijalom nadolazećeg albuma Medzotermina. Orkestar je osnovan od strane glavne vokalistice Maje Rivić i Maka Murtića 2010. u Londonu, te odonda djeluje u Engleskoj, Hrvatskoj i internacionalno. Ansambl se trenutno sastoji od nekih od najprezentnijih imena lokalne jazz, eksperimentalne, rock, folklorne i klasične scene, ujedno objedinjujući ono što regija glazbeno ima za ponuditi. Mimika, Šibenik vas čeka.

Filip Rudan je pjevač, kantautor i gitarist. Šira javnost ga je upoznala kao finalista The Voice Hrvatska 2020., kao i putem uvjerljivo najgledanijeg nastupa tog natjecanja na YouTubeu koji broji 75 milijuna pregleda. U naredne 2 godine izdaje 5 singlova i album “Everyday View”, osvaja Porina u kategoriji novog izvođača godine te nastupa s legendarnim Parnim Valjkom u zagrebačkoj i pulskoj Areni, kao i s vlastitim bendom, s kojim zabavlja svoje vjerne fanove diljem Hrvatske. 2024. osvaja svog drugog Porina, ovaj puta u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe za pjesmu “The Outside”. Rudan nam stiže na SHIP 2024.!

Glas o njihovom albumu prvijencu najprije se proširio ulicom ostavljajući ekipu bez daha i punu oduševljenja. Materijal je u kratkom roku postao najtraženija nepoznata roba u državi jer su Hramovci svoj materijal imali samo na fizičkom CD-u prodavajući ga biciklom po gradu i dijeleći ga bitnim ljudima na sceni. Oni su HRAM, njihov stil je old school s ulice, a dolaze direktno iz jezgre starih šibenskih zidina. Hram je šibenski kolektiv koji okuplja beatmakere, MC-e, DJ-e, graffitere, odnosno sve aspekte hip hop kulture. Dugogodišnje djelovanje nije imalo komercijalne ambicije, no srećom, na nagovor prijatelja i poznanika, ova je ekipa odlučila iskoračiti iz mračnog podzemlja na površinu. Direktni, beskompromisni, nimalo pretenciozni samo su neki od epiteta koji se vežu uz hip hop senzaciju iz Šibenika. Oni su Scuba (Luka Škugor), Sensi (Senad Ramić) i Brat (Luka Lambaša), te beatmakeri Ca (Ivica Kojundžić) i (Dankara) Antun Pelajić koji kroz priče o odrastanju, socijalnoj nepravdi i svemu ostalom što ih okružuje uspješno popunjavaju prazninu na sceni koja se iščekivala godinama. A sad će zakoračiti na stage u svom rodnom Šibeniku. Kako dobro!

Dagmar Korbar violu je počela svirati s pet godina, čime je postala najmlađa violistica u Hrvatskoj. 2013. godine upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, a diplomirala je 2022. godine na Konzervatoriju u Amsterdamu. Počevši od sezone 2021./2022. imenovana je solo violisticom Nizozemskog filharmonijskog orkestra. Tijekom studija sudjelovala je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima i osvajala brojne nagrade, između ostalih i 1. nagradu na Natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u veljači 2024. u Zagrebu. U studenom 2019. osvojila je 1. nagradu na 6. Nizozemskom nacionalnom natjecanju viola. Članica je Ansambla Esperanza, koji čine stipendisti Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu. Kao komorna glazbenica pozivana je da nastupa na festivalima kao što su: Festival Next Generation u Bad Ragazu (Švicarska), Mozartfest u Würzburgu (Njemačka), Delft Chamber Music Festival i Grachtenfestival (Nizozemska), Korkyra Baroque Festival i Festival komorne glazbe Ostinato (Hrvatska). A sad ćemo ju imati prilike vidjeti i na festivalu SHIP 2024. i to među više od tisuću prijavljenih!

 

Još jednom reminder na ovogodišnjeg headlinera - !!! (CHK CHK CHK) i na priliku da već sad kupiš ulaznice. Imamo nekoliko varijanti na izbor:

Festival Ticket - 34 
Opening Concert Ticket 34 
Festival + Opening Concert Ticket - 39 
Pro pass Ticket - 64  

SHIP 2024 održat će se od 12. do 14. rujna, a jedina garancija da ga nećete propustiti je kupnja ulaznice već sad!

Festival SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.

Sve informacije o SHIP festivalu 2024. pronađite na: WEB // IG  // FB

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti