HR
EN
21. kolovoza / 21:30h

Domaćinstvo za početnike

r. Goran Stolevski; Sjeverna Makedonija, Poljska, Hrvatska, Srbija, Kosovo; 2023., 107'

U filmskom portretu jedne nekonvencionalne obitelji, suprotstavljajući različite glasove i perspektive, s naglaskom na one obespravljenih pripadnika romske nacionalne manjine te LGBTIQ+ zajednice, međunarodnoj festivalskoj sceni prilično poznat redatelj Goran Stolevski nudi suvremene odgovore na vjekovno pitanje: što je to uopće obitelj?

Smještena u današnje Skoplje, radnja prati Ditu koja, premda sama nikada nije namjeravala postati majka, nakon smrti svoje djevojke Suade preuzima brigu o njezine dvije kćeri – malenoj neposlušnoj Miji i buntovnoj tinejdžerici Vanesi. Međutim, u zahuktaloj bitci njihovih karaktera i neprestano kaotičnom domu stvaraju se nove spone, formirajući obitelj koja će se morati izboriti da ostane zajedno. Film nagrađen Queer lavom na lanjskom Venecijanskom filmskom festivalu autentičan je i topao zapis o traženju utočišta i stvaranju zajedništva na marginama krajnje polariziranog društva.

U svojoj ponajboljoj glumačkoj izvedbi na velikom platnu još od debitantske uloge u kultnom Mungiuovu filmu 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana nastupa rumunjska glumica Anamaria Marinca, a glumačkom ansamblu pridružio se i hrvatski glumac Vladimir Tintor (Sonja i bik, Šutnja) kojem je u Puli za ovu ulogu nedavno pripala Zlatna arena u sekciji manjinske koprodukcije. “Iznimno dirljiv i nepredvidiv, Domaćinstvo za početnike postiže nevjerojatnu životnost jer u prvi plan postavlja ljude, a ne ono što ih određuje” – zaključak je žirija 71. izdanja Pulskog filmskog festivala, koji je filmu dodijelio Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone otvorene su prema sljedećem rasporedu: 

- u subotu 27. srpnja Tvrđava Barone otvorena je do 19 sati

- u nedjelju 28. srpnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 13 sati

 

Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

The St. Michael's Fortress and Barone Fortress are open according to the following schedule:

Thank you for your understanding!