HR
EN
25.09. - 29.09.

Obilježavanje Dana grada na šibenskim tvrđavama

Povodom obilježavanja Dana grada, šibenske tvrđave Sv. Mihovila i Barone i ove godine pripremaju prigodni program kojim se uključuju u manifestaciju Dani europske baštine u Hrvatskoj koju organizira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ovogodišnje izdanje, organizirano tijekom rujna i listopada, posvećeno je temi Baština za sve! kojom se nastoji potaknuti zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu.

U srijedu, 29. rujna, kada Šibenik slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila i obilježava Dan grada, ulaz na tvrđave Sv. Mihovila i Barone slobodan je svim posjetiteljima, u regularnom radnom vremenu.

 

STRUČNI OBILAZAK TVRĐAVE SV. MIHOVILA

25.9., 10 sati | Tvrđava sv. Mihovila

Arheolog Andrija Nakić predvodit će obilazak Tvrđave sv. Mihovila kroz koji će zainteresirani moći čuti o utvrđenjima Šibenika i okolice. Mnoga od njih do sada su bila i nepoznata, a predstavljena su kroz izložbu Mura Incognita koju će posjetitelji moći i razgledati tijekom obilaska. Okupljanje je na Info pultu tvrđave, uz slobodan ulaz za sudionike obilaska.

 

RADIONICA "MOJ NOVČIĆ"

25.9., 10 sati | Tvrđava Barone

Izradom replike srednjovjekovnog šibenskog novčića u glini djeca kroz druženje i zabavu uče kako se trgovalo u Šibeniku prije nekoliko stoljeća. Na radionici mogu sudjelovati djeca starija od 6 godina, za njih i pratnju ulaz na tvrđavu je slobodan. Broj sudionika radionice je ograničen.

 

ŠIBENIK HERITAGE SHOWCASE

29.9., 10:30 sati | Tvrđava Barone

Događaj koji objedinjuje gastronomiju, prezentaciju starih običaja te zanimljive osvrte na šibensku povijest ali i budućnost. Turnir u briškuli i trešeti, omiljenim kartaškim igrama koji su jedan od simbola Dalmacije, kuhanje pomalo zaboravljenog jela – čičvarde i niz zanimljivih razgovora i panela. Prvi tematizira povijest kinomatografije u Šibeniku, drugi nas vraća u doba iščezle države Republike Venecije, dok će nam treći dati uvid u to kako mladi vide budućnost grada i svoju (eventualnu) budućnost u njemu.

Šibenik Heritage Showcase događaj je koji se odvija u sklopu projekta EMOUNDERGROUNDS, kojeg Tvrđava kulture provodi s 8 partnera iz 6 zemalja. Dio projekta je i predstavljanje tradicije zemalja partnera, odnosno materijalne i nematerijalne baštine kroz događaje koji zainteresirani mogu pratiti putem prijenosa uživo. Tako će se i događaj na Baroneu prenositi online – detalji o programu i ostale informacije bit će objavljene uskoro.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti