HR
EN
09. kolovoza / 21:30h

Sigurno mjesto - Projekcija uz gostovanje

r. Juraj Lerotić, Hrvatska, 2022., 104' (15)

GOŠĆA PROJEKCIJE: producentica filma Miljenka Čogelja

MODERATORICA: Jelena Svirčić

 

Hvaljeno i dugo iščekivano debitantsko cjelovečernje ostvarenje redatelja Jurja Lerotića na nedavnom Pulskom filmskom festivalu osvojilo je ukupno tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Goran Marković) i Zlatnu Arenu za fotografiju (Marko Brdar). Potresna intimna drama bila je i hrvatski kandidat za Oscara, a temeljena je na osobnom iskustvu redatelja, koji u filmu i glumi.

Film prati kako jedan traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procjep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima.

Nakon svjetske premijere u Locarnu, gdje je osvojila nekoliko prestižnih nagrada – za najbolji debitantski film, režiju i glumca (Goran Marković), ova drama trijumfirala je i na Sarajevo Film Festivalu osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić) te nagrade CICAE i Cineuropa, a na Zagreb Film Festivalu dodijeljeno joj je posebno priznanje.

Domaća kritika Sigurno mjesto naziva “moćnom dramom” (Jurica Pavičić, Jutarnji list) “bez presedana” (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) i “vrhunskom umjetničkom gestom” (Davor Špišić, Telegram), dok ga strani kritičari ocjenjuju kao “potresan, krajnje odmjeren i dirljiv debi” (Guy Lodge, Variety) i uspoređuju s filmovima Cristija Puiuja i drugih eminencija rumunjskog novog vala (Neil Young, Screen Daily).

O filmu će nakon projekcije govoriti producentica Miljenka Čogelja s kojom će razgovor voditi selektorica filmskog programa na Tvrđavi Barone i Kući umjetnosti Arsen Jelena Svirčić.

 

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3€ (22,60 kn) / redovna cijena 3,50€  (26,37 kn)

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Program nije prikladan za mlađe od 15 godina.

Postavke pristupačnosti