HR
EN
07. kolovoza / 21:30h

Ulaz na projekciju je slobodan svim zainteresiranim posjetiteljima, do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Filmska subota na Baroneu: PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU

Portrait de la jeune fille en feu, Céline Sciamma, Francuska, 2019., 121'

Ova visoko stilizirana povijesna drama donosi priču o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, a redateljica kroz nju ispisuje (nepoznatu) povijest prezentacije žena u slikarstvu te propituje njihovu poziciju pasivnog objekta.

Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada. Redateljica poznata po sjajnim coming of age dramama (Ljiljani, Tomboy, Cure), od svojih filmskih početaka posvećena je pitanjima i “nevoljama” spola, roda i seksualnosti uz poseban fokus na kompleksnim prikazima djevojačkih identiteta, njihovih intimnih drama i kriza u često rigidnim uvjetima društvenih očekivanja, normi i pokušaja pokoravanja. Kao i u dosadašnjim filmovima, Sciamma u Portretu djevojke u plamenu svoje protagonistice stavlja u okvir borbe protiv rigidnih društvenih prava i borbe za samopotvrđivanjem, a one hrabro osvajaju onoliko prostora slobode koliko je to moguće u danim povijesnim okolnostima.

Osim nagrade za najbolji scenarij i Queer palme na filmskom festivalu u Cannesu, film je osvojio i nagradu BAFTA za najbolji strani film 2019. godine kao i nominaciju za Zlatni globus.

(Jelena Svirčić)

 

 

KAKO DO ULAZNICA?

  • Ulaz slobodan za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom
  • Cijena na ulazu: 20 kuna (ulaznica se može kupiti od 20:30 sati) 

Projekcija se održava u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama i preporukama, u ograničenim kapacitetima.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti