HR
EN
12. kolovoza / 21:30h

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen.

ULAZ NA PROJEKCIJE: 20:30 - 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta.

POČETAK PROGRAMA: 21:30 sati

SRIJEDOM PO SVIJETU: Mater

 

[OBAVIJEST]

 Najavljeni razgovor prije projekcije neće se održati zbog nemogućnosti dolaska redatelja iz osobnih razloga.

 

 

Jure Pavlović, Hrvatska, 2019, 95'

Na ljetno kino Tvrđave Barone - Srijedom po svijetu stiže "Mater" Jure Pavlovića. Redatelj, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za kratki film "Piknik", u svom dugometražnom prvijencu daje intiman portret kompleksnog, prošlosti opterećenog odnosa majke i kćeri. Nakon premijere na Festivalu mediteranskog filma Split film će u Šibeniku predstaviti sam Pavlović.

Nakon mnogo godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci na umoru. Majka, i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, otežavajući kćeri pokušaje da joj posljednje dane učini što lakšima. Kako dani prolaze, Jasna se zapleće u mrežu krivnje i zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, i velika kazališna diva Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji „filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta“, prema riječima samog redatelja. Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Ova filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao „izvrstan debitantski film“ (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i „jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije“ (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i nagradu kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Ulaz na projekciju slobodan je članovima Kluba prijatelja te posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za posjet Tvrđavi Barone.

Posjetiteljima se preporuča što raniji dolazak, a isto tako molimo za razumijevanje ukoliko zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji.

 

 

Dragi posjetitelji,

Tvrđava sv. Mihovila 13.8. za dnevne posjete zatvara u 19h zbog održavanja koncerta Gorana Bare i Majki. Ulaz na koncert je moguć od 20h.

----

Dear guests,

on August 13th St. Michael's Fortress is closing for daily visits at 7PM due to Goran Bare concert. The doors open at 8 PM for the concert.