HR
EN
01.02. - 28.02.

Moja tvrđava znanja - Edukativni program za djecu

Interaktivne radionice temelje se na učenju kroz igru u izvornom okruženju i kreativan pristup temama, te predstavljaju i tumače baštinu šibenskih tvrđava na inovativne načine prilagođene dječjem uzrastu. Cilj radionica je poticanje novih generacija posjetitelja da dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine. 

Navedene radionice održati će se na Tvrđavi Barone, a broj sudionika je ograničen. Zainteresirani prijave za radionice mogu slati na mail adresu Kluba prijatelja šibenskih tvrđava, klub.prijatelja@tvrdjava-kulture.hr, uz naznaku datuma i vremena radionice za koju se prijavljuju.

Ulaz na radionice slobodan je za članove Kluba prijatelja te posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.

Raspored VELJAČA

Subota, 2.2.2019. 

10:30 sati - Moj novčić

12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 9.2.2019. 

10:30 sati - Moj novčić
12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 16.2.2019. 
10:30 sati - Moj novčić
12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 23.2.2019. 
10:30 sati - Portret starog Šibenika
12:00 sati - Šibenski vremeplov

 

Radionice izgledaju ovako:

AR – ZAKORAČITE U PROŠIRENU STVARNOST

Povijesna priča o napadu i obrani grada u 17. stoljeću ispričana uz pomoć računalno generirane slike i zvuka sudionike radionice vodi u šetnju kroz povjest. Uz vodiče dječaka Juru i povjesničara Franu Divnića djeca će uz pomoć nekoliko klikova na vlastitom tabletu doznati kako je izgledao najveći osmanski napad na Šibenik i kako su izgrađene tvrđave.

Dob: 7+

MOJ NOVČIĆ

Šibenik je bio prvi grad koji je za vrijeme Mlečana kovao vlastiti novac – šibenski bagatin! Koristeći kalup u obliku bagatina, djeca će tijekom ove radionice izraditi vlastitu glinenu repliku srednjovjekovnog šibenskog novčića koju mogu zadržati kao trajnu uspomenu.

Dob: 7+

UPOZNAJMO ZABORAVLJENO ORUŽJE

Uz pomoć vizualnih materijala i postojećih replika oružja dostupnih na tvrđavama, djeca će imati priliku naučiti sve važne dijelove različitog srednjovjekovnog oružja i povijesne epohe u kojima je ono korišteno. Potom slijedi sastavljanje fotografije pojedinih dijelova oružja u cjelinu - jer slika govori više od riječi!

Dob: 7+

PISAR KRALJA KREŠIMIRA

Davne 1066. godine hrvatski kralj Petar Krešimir IV. izdao je povelju u kojoj se prvi puta spominje ime grada Šibenika. O važnosti povelje djeca će učiti dok vlastoručno, nalivperom, ispisuju njene retke čime postaju kraljevski pisari na dan. 

Dob: 9+

ŠIBENSKI VREMEPLOV

Uparivanjem kartica s opisima i natuknicma o povijesnim ličnostima, šibenskim građevinama i značajnim događajima s pripadajućim fotografijama djeca će upoznati brojne šibenske velikane i događaje važne za slavnu povijest grada. No, glavni izazov je kartice i fotografije složiti na vremensku crtu, kronološkim redosljedom, i prikazati bogatu povijest Šibenika.

Dob: 9+

MALA ŠKOLA MIRISA

Prepoznavanje mirisa začinskog bilja i aroma mediteranskog kraja - lovora, ružmarina, lavande, kadulje i bosiljka - nije lako, kao ni svaki miris pridružiti fotografiji odgovarajuće biljke. Stoga će djeca nakon uspješno odrađene radionice dobiti diplomu o završenoj Maloj školi mediteranskih mirisa!

Dob: 9+

PORTRET STAROG ŠIBENIKA

Nakon projekcije dokumentarnog filma Barone kroz koji djeca upoznaju glavne točke svakodnevnog gradskog života Šibenika u 17. stoljeću te ličnosti baruna von Degenfelda, junaka obrane grada za vrijeme Kandijskog rata i povjesničara Frane Divnića, svoje znanje o istima djeca će provjeriti kvizom!

Dob: 10+

[OBAVIJEST]

Poštovani, ispričavamo se zbog vidljivih posljedica radova na redovnom održavanju tvrđava tijekom svibnja 2019. Zahvaljujemo se na razumijevanju i strpljenju!

Tim Tvrđave kulture Šibenik

----

[IMPORTANT NOTICE!]

Dear visitors, we are carrying out yearly maintenance of the fortresses during May 2019. We apologize for any inconvenience caused by it and hope you will have great visit despite current conditions. 

Thank you for understanding!