HR
EN

Tvrđava kulture sudjeluje u programima uzajamnog učenja Cultural Heritage in Action

24.02.2021.

Krajem 2020., Tvrđva kulture Šibenik uvrštena je u europski katalog uspješnih praksi s fokusom na adaptaciji i ponovnom korištenju kulturnih spomenika, participativnom upravljanju i kvaliteti intervencija u sklopu Cultural Heritage in Action programa uzajamnog učenja i usavršavanja. Šibenik se tada našao u društvu vrlo raznovrsnih kulturnih projekata provedenih u velikim metropolama kao što su Budimpešta i Rotterdam, ali i sličnim ili manjim gradovima poput Blaja (Rumunjska) ili Hermoupolis (Grčka).

Osim što je prepoznata kao primjer dobre prakse, Tvrđava kulture tada se našla u najužem izboru od svega 12 europskih lokacija za peer-learning visits, programe uzajamnog učenja, kroz koje bi odabrana ustanova na svojoj lokaciji, iz prve ruke, trebala predstaviti i prenijeti svoje prakse rada te druge odabrane kulturne ustanove u proljeće 2021.

Danas je potvrđeno da će Tvrđava kulture u programu sudjelovati, a članovi tima virtualno otputovati u Finsku, Belgiju, Škotsku, Italiju i Nizozemsku. Razmjenjujući znanja i iskustva, članovi tima Tvrđave kulture tijekom ožujka, travnja i svibnja predstavit će projekte revitaliziranih šibenskih tvrđava te saznati na koji način europski gradovi podržavaju lokalnu kulturnu baštinu, uspješno provode projekte o kulturnoj baštini i kako se na tom putu „bore“ sa svim izazovima i preprekama.

Cultural Heritage in Action (Kulturna baština u akciji) je program Europske komisije, financiran od strane EU, kojeg provodi konzorcij nekoliko europskih udruženja (Eurocities, KEA, ERRIN, Europa Nostra, Vijeće arhitekata Europe). Cilj programa je potaknuti europske gradove i regije na razvoj i usvajanje inovativnih rješenja i inicijativa u području kulturne baštine. U svrhu toga izrađen je katalog dobrih praksi u upravljanju baštinom diljem Europske unije, kojem je svrha prezentirati odabrane lokacije i međusobno ih povezati kroz radionice i studijske posjete.

Online katalog moguće je pregledati na sljedećoj poveznici, dok je pojedinačne primjere dobre prakse moguće pregledati ovdje.

Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji, 

Koncert Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet koji se trebao održati 8.8. na Tvrđavi Barone je odgođen. O mogućem novom datumu održavanja koncerta i povratu novca izvjestit ćemo  naknadno.

U ponedjeljak, 8.8., Tvrđava Barone otvorena je za posjetitelje do 19:30 sati.

srijedu, 10.8., Tvrđava Barone otvorena je za posjetitelje do 20 sati.

Dobro došli!