HR
EN

Šibenske tvrđave imaju najbolje darove i suvenire - osmišljeni s pažnjom, izrađeni s ljubavlju!

11.08.2022.

Piše: ŠibenikIN

Birani i stvarani s pažnjom i ljubavlju, najoriginalniji suveniri u Šibeniku nalaze se u suvenirnicama tvrđava sv. Mihovila, Baronea i sv. Ivana. Od sjajno dizajniranih plakata preko limenih potića i lokalnih vina, do malih ali moćnih Biljkoboraca, na policama se mogu pronaći sjajni suveniri i pokloni, kao i sitnice za dom!

Sve što se nalazi u suvenirnicama tvrđava ima priču koju vrijedi ispričati. Osim povijesti i tradicije, priča je to o malim obrtnicima i dizajnerima koju pričaju njihovi radovi, a gosti je prenose u sve kutke svijeta.

-Znamo da nije lako pronaći suvenir koji će oduševiti vaše prijatelje, obitelj i goste ili u kojeg ćete jednostavno baš vi s guštom gledati u svom domu. Zato smo htjeli ponuditi nešto drukčije, unikatno i jedinstveno, što odskače od uobičajene ponude, nešto stvarano s ljubavlju, maštom i pažnjom. U tome smo i uspjeli pa se na našim policama nalaze suveniri i darovi posebno dizajnirani za posjetitelje tvrđava, kako strane tako i domaće – poručuju iz suvenirnice na sv. Mihovilu kojom smo ovih dana napravili đir.

Tko se ne sjeća limenih potića iz kojih smo u djetinjstvu pili kod baka i djedova? Umjetnica Lana Hudina na njih crta šibenske motive, šarene kabine Jadrije i katedralu sv. Jakova. Jedan posebno oslikan potić nastao je upravo u suradnji s Tvrđavom kulture i može ga se kupiti samo u suvenirnicama triju šibenskih tvrđava. 

Uz potiće, pogled nesumnjivo kradu i Biljkoborci, preslatke posudice sa sjemenkama ružmarina, origana ili bosiljka u originalnim eko pakiranjima. Na vama je samo da ih zalijete i  pružite im malo ljubavi i sunca dok ne izrastu dovoljno za uživanje u mediteranskim začinima.

-Naravno, na policama je i merch Tvrđave sv. Mihovila i Let's Rock festivala koji se na njoj održava, dakle šalice, boce za vodu, platnene torbe i majice koje su nastale u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova. Riječ je o poduzeću koje zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje svakodnevno stvaraju nove vrijednosti. Njihov tim čini 45 radnika i radnica među kojima je 25 osoba s invaliditetom. Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, skupljanjem tekstila i reciklažom te kroz brojne suradnje, Humana Nova doprinosi smanjenu siromaštva, održivoj zajednici i očuvanju prirode – pojašnjava tim Tvrđave kulture.

Ove sezone novost na policama suvenirnica šibenskih tvrđava su torbe i majice hrvatskog brenda Mustra. Njihove maštovite poruke, ilustracije i dizajn dobitna su kombinacija za izmamiti osmijeh na lice svima koji vas ugledaju pa prije sljedećeg koncerta na Mihovilu ili filma na Baroneu, svratite pogledati čega ima!

Za ljubitelje maštovitog dizajna, tu su plakati genijalnog dizajnera Marka Babića i njegovog brenda Art plakata. U ponudi su neke već postojeće ilustracije, ali i dva plakata kreirana baš u suradnji s Tvrđavom kulture. 

-Izbor je velik i nimalo lagan pa gosti biraju više plakata koji se stilski sjajno nadopunjuju i pričaju priču na zidu jedan do drugoga – poručuju iz suvenirnice na Mihovilu uz napomenu da zanimljivih plakata, odnosno reprodukcija umjetničkih djela ima i u Kući umjetnosti Arsen u kojoj je sve do 18. kolovoza otvorena izložba 'Lice sunca' slikara Vatroslava Kuliša. Njegova platna pršte bojama i energijom, a posteri će unijeti živost u svaki prostor!

Tvrđava kulture rado surađuje s lokalnim obrtnicima, umjetnicima i poduzetnicima pa će za oko zapeti i nakit Deni Designa, kao i zlatarnica Bataljaku i Čivljak s motivom šibenskog botuna. U ponudi su fina domaća pića šibenske Vinarije i prirodna kozmetika Sapunoteke.

Za ljubitelje čitanja, u suvenirnicama potražite izdanja Tvrđave kulture poput knjige ‘Ko ovo more platit’ Arsena Dedića i Luke Marottija ili knjigu ‘Mura Incognita’, a za mališane slikovnicu ‘Čudesni grad’.

To je tek dio bogate i zanimljive ponude u suvenirnicama tri šibenske revitalizirane tvrđave, a što još nude, najbolje pogledajte u điru Mihovilom, Ivanom i Baroneom. I za kraj, članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava u trima suvenirnicama imaju popust od deset posto na sav asortiman!

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u petak 14.lipnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Friday, June 14th, St. Michael's Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!