HR
EN

Slana riba s orzom

PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI

Usoljena je riba dugo vremena bila jedan od najvažnijih proizvoda istočne obale Jadrana, a otoci srednje Dalmacije, jednako kao i područja oko Sardinije, Korzike i južne Francuske, bili su poznati upravo po lovu na srdele.

Mletačka Republika nastojala je držati monopol nad prodajom soljene ribe, kao uostalom i nad solju i začinima. Jednom kada je Venecija imala monopol nad solju, mogla ga je imati nad gotovo svom trajnom hranom. Većina je usoljene ribe kupce nalazila u Veneciji, veletržnici, tadašnje Europe.

Orzo je jedna od glavnih žitarica koje su tada imali.

 

Foto riba s orzom


RECEPT 

Sastojci:

(priprema za jednu osobu)

30 g orza

20 g slane ribe (srdele ili inćuni)

0,75 dcl maslinovog ulja

5 g kapara

5 g peršina

 

Postupak pripreme:

Prije termičke obrade, orzo je potrebno namočiti večer prije. Ujutro ga očistite od kožica, ocijedite i 20 minuta kuhajte u slanoj vodi. Ohladite.

Orzu dodajte filete slane ribe, kapare, sitno kosani peršinov list te maslinovo ulje.