HR
EN

Rizi bizi

PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI

Rizi bizi su tradicionalno jelo koje se sprema na svetkovinu Svetog Marka, 25. travnja. Sveti Marko je najvažniji venecijanski blagdan. Za vrijeme „La Serenissima“ stare Mletačke Republike, na dan Svetog Marka, glavni chef bi preporučio rizi bizi. 

 

Foto rizi bizi


RECEPT 

Sastojci:

(priprema za jednu osobu)

0,2 kg biža (graška)

16 g luka

5 ml maslinovog ulja

25 g pancete

66 g riže

3 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca

0,06 g prešina

2 g crnog papra

8 g maslaca

10 g tvrdog ovčjeg sira

 

Postupak pripreme:

Očistite biže (grašak), te ih stavite kuhati u jako malu količinu vode (dovoljno da pokrije biže) bez dodavanja soli, dok ne postanu al dente. Kad su gotove, ocijedite ih i stavite sa strane.

U drugoj posudi na maslinovom ulju i panceti prodinstajte luk. Nakon 1-2 minute dodajte rižu i tostirajte je na laganoj vatri. Zatim dodajte prethodno pripremljeni povrtni ili pileci temeljac te posolite po želji. Kako riža „popije“ temeljac tako ga nastavite dodavati uz kontinuirano miješanje sve dok riža ne bude kuhana al dente.

Nakon deset minuta umiješajte i skuhane biže. Nastavite kuhati još 15 - 18 min na srednjoj vatri.

Maknite s vatre, dodajte peršin, papar, maslac i naribani tvrdi ovčji sir te poklopite i pustite da sve odmori prije posluživanja.