HR
EN

Kroštule

PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI

Kroštule su tradicionalni suhi kolačići te možemo reći da su uz fritule najprepoznatljiviji slatki zaštitni znak Dalmacije. Slastica je koja se često viđa u svečanijim prilikama, a nezaobilazne su u vrijeme karnevala. Pripremaju se od veoma tankoga tijesta koje je rezano te duboko prženo.

  • Kroštule su jedna od tradicionalnih karnevalskih poslastica u Veneciji.
  • U 16. stoljeću nazivale su se i krafnama punjenim vjetrom.

 

Foto krostule

 

RECEPT 

Sastojci:

(priprema za jednu osobu)

1 jaje

10 ml bijelog alkoholnog octa

10 ml lozovače

10 ml ulja ili 15 ml svinjske masti

1/4 korice limuna

1/4 korice naranče

1 g soli

100 g glatkoga brašna

50 g šećera u prahu

2,5 dcl ulja

 

Postupak pripreme:

Od jaja, lozovače, octa, korice limuna i naranče te brašna i malo soli zamijesite tijesto. Pustite da odmori jedan sat te ga valjkom razvaljajte na dva milimetra debljine.

Zatim tijesto narezano na trakice širine 1,5 cm pržite u ulju zagrijanom na 180°C.

Nakon što dobiju zlatnožutu boju, kroštule izvadite na kuhinjski papir.